Translate

четвъртък, 24 септември 2015 г.

Орнаментирани плъстени килими от Видинско


Плъстените изделия са характерни за бита и културата на номадските народи от най-дълбока древност. Българската материална култура е съхранила някои традиционни начини за изработване на плъстени изделия, сред които особено място заемат орнаментираните килими. С право изготвянето им у нас се свърза с традиция, унаследена от културата на прабългарите. 


Видинските орнаментирани плъстени килими, които съкратено ще наричаме "плъсти", заслужават специално проучване. Останалите немногобройни образци от някогашното богатство разкриват твърде архаични черти както в начина на изработването им, така и в орнаменталната им украса. Орнаментирани плъсти все още се пазят в Покрайна, Златен рог, Кошава, Гомотарци, Сланотрън, Неговановци, Ясен, а допреди няколко години ги е имало и във флорентин, Майор Узуново, Винарово, Връв, Капитановци, но са били унищожени. Последните майстори на плъсти, наричани от тях пластини, били Христо Вълчев Илиев и Донко Пеков от Шишенци, правили плъсти до 1952 г. Бащата и дядото на Христо Илиев са работели в много села, но най-предпочитан бил районът на посочените по-горе, където имало традиция всяка младоженка да занесе в новия си дом плъсти. Майсторите били наричани "дръндари" по името на инструмента, с който разбивали вълната - лък или дрънд. Плъстите били изработвани от "ерина" - къса вълна от първата стрижка на агнетата и от вълната "подстриг" от овцете. Тя трябвало да бъде изпрана предварително. За орнаментите използвали естествено оцветена кафява или черна вълна или специално я боядисвали. За един ден двама майстори могат да изработят най-много две плъсти и то само ако започнат работа сутрин и работят до късно вечерта. 


Видинските орнаментирани плъсти са малки по размери -дължината на издирените образци варира от 1.31 до 1.76 метра, а ширината - от 1.04 до 1.65. Те са предимно правоъгълни, но има и такива, които по размери се доближават до квадрат. В цветово отношение са два вида - с бял фон и тъмни, кафяви или черни, орнаменти, този вид преобладава, и с тъмен фон и бели орнаменти. В някои редки екземпляри са използвани допълнително и други цветове -червен, тъмнорозов и светлорозов, оранжев. Плъстите били изработвани по поръчка на бащите на момичетата за сватбите им. Елементите, които участват в изграждането на орнаменталните им композиции, са следните: зигзаговиден, ресничест плюс зигзаговиден,спиралновълно-образен бордюр, два, рядко три вписани квадрата или правоъгълника, централен слънчев орнамент, растениевидни фигури "дървета", знаци символи - свастика, хоризонтална есовидна фигура, две кръстосани есовидни фигури, които не образуват свастика, спирали, триъгълник със "стълб" на върха, завършващ с кръгче, знак "овнешки рога". 



Какъв смисъл е скрит в изображенията на видинските плъсти? Орнаменталната композиция е изградена от два вписани правоъгълника или квадрата, рамкирани със зигзаговидна или вълниста линия. В четирите ъгъла са разположени растениевидни фигури "дървета", сочещи центъра. В други разновидности "дърветата" са разположени по три върху късите страни на правоъгълника. В центъра на четириъгълника е мону ментален слънчев орнамент с разположени над него: свастика, хоризонтална есовидна фигура, три-четири спирално завити лъчи, орнамент "овнешки рога". От двете страни на "слънцето" между "дърветата" са поместени по една хоризонтална есовидна фигура с различни посоки, две пресичащи се вертикални есовидни фигури, равнобедрен триъгълник със "стълб" и кръг на върха му, растениевидна фигура "дърво". Схемата на вписаните един в друг квадрати или правоъгълници е типична за прабългарската архитектура - градостроителство, дворцово и култово строителство. Тя е израз на идеята за хоризонталния модел на света като четириъгълно пространство. 



Особена близост се установява между орнаменталната композиция на плъстите и архитектурните планове на прабългарските капища: вписани квадрати или правоъгълници; в центъра на плъстите 

- "слънце", а на светилищата 
- жертвеник с огън; водата, представена като зигзаго-видна линия, обграждаща четириъгълното пространство 
- света - в плъстите, и водата, използвана в капищата.



Свещеният център на така очертаното четириъгълно пространство се определя от пресечната точка на четирите "дървета", разположени в ъглите или от пресичането на двете прави линии, съединяващи средите на четирите стени и означаващи световните посоки: изток-запад и север-юг. Пресечната точка - това е центърът с най-сакрална значимост. В центъра - най-свещеното място на плъстените килими от Видинско - е разположен слънчевият орнамент. Следователно той притежава същата значимост. Известно е, че върховното божество у прабългарите е богът Танг-ра, чието име означава "небе", т.е. богът Небе. Той е бил изобразяван чрез различни символи, между които са и многобройните соларни знаци - розета, слънчево колело, свастика, триквестер, пентаграма, хектаграма, които дават основание да се приеме, че то, слънцето, е атрибут на върховния бог. Това означава, че слънчевият орнамент в центъра на плъстите представя символично изображение на върховното прабългарско божество Тангра, както и свастиката, есовидните фигури, спирално завитите лъчи, орнаментът "овнешки рога". 



Свастиката и есовидният знак се срещат върху български средновековни паметници от седми-десети век. Есовидната фигура символизира космическия огън, а спирално завитите лъчи се отнасят към различните изображения на светила и вероятно представят светлината като атрибут на Тангра. Орнаментът "овнешки рога", такова е названието на същия знак в кавказките и средноазиатските плъстени килими, поместен също над символичния образ на Тангра-Небе във вид на слънце, трябва да се разглежда като отражение на култа към "космическия овен", даряващ успех, закрила и потомство, свързан с "Огъня-Небе". Според космогоничните представи на прабългарите за света, отразени в орнаменталната композиция на видинските плъсти, четирите "световни дървета" се намират в четирите ъгъла на квадратното или правоъгълно пространство. Първоначалното значение на символичното дърво в изкуството на Дву-речието, разпространило се по-късно и в Азия и Европа, е въплътената в него идея за умножаване на плодородието. Така наред с функцията да отбелязват четирите ъгъла на свещената земя, "дърветата" носят и пожеланието за плодородие, което кореспондира с назначението на сватбения плъстен килим. 


Освен хоризонталния модел на света, изобразен върху видинските плъсти, върху една от тях е представен и вертикален модел във вид на равностранен триъгълник, от чийто връх излиза "стълб", завършващ с кръг. Триъгълникът символизира средната част на мирозданието, която обитават хората, соларният знак - кръгчето, символизира горната част - Небето, а "стълбът", който ги съединява, е т.н. "стълб на света", свързващ трите зони на Вселената - горен, среден и подземен. Известно сходство с разглеждания орнамент показват някои български средновековни знаци от сед-ми-десети век - триъгълници с кръгчета на върха. Орнаменталната композиция на видинските сватбени плъсти представя едно от редките изображения на свещения брак между Небето и Земята. Тя се отличава с пределна лаконичност и пестеливост, без излишно разточителство на украсяващи елементи, съхранила изцяло своята първична обредно-магическа същност. 



Орнаментираните плъстени килими от Видинско допълват многообразието на българските орнаментирани плъсти - прекрасни произведения на народното приложно изкуство. С достъпните материали за изработка и със своята жизнеутвърждаваща орнаментика, излъчваща очарованието на едно старинно изкуство, те могат да живеят и днес или да бъдат пресътворявани в съвременни изделия за бита. 




от Маргарита НИКОЛОВА, етнолог
Текстът е публикуван във вестник Видин, брой 82, 18-20 Ноември, 2013 г.



P.S. Очаквайте скоро в блога ми превод на текста на английски. 
*** Coming soon in my blog translation into English.

неделя, 20 септември 2015 г.

ИГЛОНАБИВАНЕ. КУРС ПО ФИЛЦ (ПЛЪСТЕНЕ НА ВЪЛНА, ФЕЛТИНГ).

Това занимание от курса по филц е посветено на т.нар. суха техника при плъстенето на вълна, наречена още иглонабиване.
То е много забавно и полезно!
За него не е необходима предварителна подготовка и се удава лесно на повечето хора.
Не изисква специално работно място и може да му се наслаждавате, докато си почивате, гледате (слушате ;) ) телевизия, когато пътувате или дори в парка на някоя пейка!

Удоволствието е гарантирано! А удовлетворението е много по-голямо от вложеното време и усилия!
Всеки, който се чувства привлечен, е поканен!

Много неща могат да научат и тези, които вече са открили чара на плъстенето на вълна чрез иглонабиване!


На него ще научите:
  1. Какви видове игли за филц има като сечение и номерация, за какво са предназначени и как се работи с тях. 
  2. Видове държачи за игли и функции.
  3. Какви подложки се използват.
  4. Препоръки за безопасност и щадящи ръцете движения.
  5. Апликиране.
  6. Изработване на малък плосък детайл, например лист на цвете или дърво.
  7. Изработка на малки обемни форми - топчета и фигурка по шаблон.






Ще научите и няколко ценни съвета от моя личен опит, като тези например:
  • Как да работим са различни видове и типове вълна?
  • Как да направите идеалното топче за няколко минути?
  • Как да създадете многоцветни топчета?  
  • Как да съчетаете изработените плоски и обемни форми, за да създадете цветя, украшения като брошки, гердани, гривни, а защо не и килим!?
  • Как най-лесно може да направите малка филцова играчка?
  • Как да прикачим окачалка за брошка с игла за филц?
  • Как да поправим грешки и недостатъци, получени при мокрото плъстене?



Ден: 21 септември 2015, понеделник
 Време на провеждане: от 11 до 16  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.
Материалите са включени в цената.

 Място на провеждане: София

За записване и потвърждаване: тел. 0887 99 31 66, 0878 99 38 66

Tаксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна, или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително чрез PayPal или по банков път, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!



Много от вас ме питат, колко занимания от курса по филц трябва да посетят. 
Отговорът винаги е бил - колкото искате! 
Вие решавате, от кое занимание имате нужда, в кой от обявените дни да дойдете в зависимост от вашата заетост и финансова възможност. 

А можете да се свържете с мен и да си "поръчате" занимание в делничен ден или през уикенда, като се договорим в зависимост от моята и вашата заетост. Цената за индивидуалните уроци е същата, както за груповите.

Все пак е хубаво да има известна последователност при избора ви и натрупване на знания от по-малкото към по-голямото. 


******

Информацията за Курса по филц (плъстене на вълна) може да следите тук в блога ми:


както и в профилите ми във фейсбук,  Google и Twitter:



Може да станете член на блога ми и да получавате редовни известия за всяка публикация.




Светлана Костова - ЛАнААрт
http://felt-filz-culture.blogspot.bg/

четвъртък, 10 септември 2015 г.

EXOTIC FLOWERS red nunofelt shawl & wrap * ЕКЗОТИЧНИ ЦВЕТЯ - червен нунофелт шал и пелерина




Loving warm embrace! Unique piece of art and craft!
It is enough long and wide and can be worn as shawl or wrap.
The scarf is suitable for all seasons.


***
Топла любяща прегръдка!
Красив и оригинален ръчно изработен аксесоар за вас!
Шалът е достатъчно дълъг и широк и може да бъде носен и като наметка.
Подходящ е за всеки сезон.





Can be found and bought in my Etsy shop LanAArt in the listing:
http://www.etsy.com/listing/246432750/exotic-flowers-red-nunofelt-shawl-wrap

***
Може да го намерите в Etsy магазина ми LanAArt на линковете, посочени тук. 
Ако живеете в България, може да закупите шала лично от мен в ателието ми с отстъпка.




Size is approximately 67 inches (170 cm) long with fringes, at about 27.5 inches (70 cm) wide.
The shawl has uneven size resulting from the merger process between the finished fabric and wool, called nuno-felting.

Materials are fine merino wool, viscose, golden metalized threads.

Felted by hand.
Decorative machine sewing with metalized golden threads is made only for decorative purpose. The wool is first firmly felted to the shawl base.

More pictures are shown here: http://picasaweb.google.com/107894357331168065106/NUNOFELT


***
Размерът му е около 1,70 м на 0,70 м.

Шалът има неравни краища, които са резултат от процеса на проникване и сливане между готовата тъкан и вълната, наречен нуно-фелт.

Материалите са:  фина мериносова вълна, вискоза и златист метализиран конец.

Всичко е плъстено на ръка!
Обшиването със златен конец е направено на машина единствено с декоративна цел. Вълната преди това е здраво захваната за основата на шала чрез плъстене.

Още снимки може да разгледате в албума ми:
http://picasaweb.google.com/107894357331168065106/NUNOFELT





Cleaning:
If needed, wash gentle ONLY by hand in cold or lukewarm water up to 30 degrees by Celsius with mild detergent suitable for wool and silk. Or you can use a hair shampoo for this purpose.
Do not change the water temperature when you rinse out the soap.
After washing gently press out in hands without twisting or bending.
Carefully absorb excess water with a cotton towel and after you did this, the wool will be almost dry. Let dry completely free on air.
Please, do not dry in a dryer!
It has more interesting structure without ironing and ironing is not recomended!

I do not recommend dry cleaning!

Detailed information on cleaning and washing the wool and silk clothes and accessories you can find in my article: http://svetlanaarts.blogspot.com/2013/02/how-to-wash-our-clothes-and-accessories.html



***
Почистване:
Пере се внимателно САМО на ръка в студена или хладка вода с подходящ за вълна и коприна препарат или мек сапун, или шампоан. Изплаква се добре от сапуна.
Не се извива, а се изтисква внимателно между двете ръце.
Излишната влага се отнема със суха, чиста хавлиена кърпа.
Може да го гладите веднага на температура за вълна и коприна или го оставете да изсъхне свободно, най-добре на хоризинтална повърхност.

Шалът има много интересна структура и аз не препоръчвам гладене, макар че ако имате желание, може да го гладите.

Не препоръчвам химическо чистене! То е агресивен процес, който може дори да повреди
шала.

Детайлна информация за пране и почистване на вълнени и копринени изделия може да прочетете в блога ми: http://svetlanaarts.blogspot.com/2013/02/blog-post_14.html









Svetlana Kostova - LAnAArt

сряда, 9 септември 2015 г.

AUTUMN felted BELT or long SCARF with Roses * ЕСЕНЕН филцов КОЛАН или дълг ШАЛ с рози



The Mystic Rose - a symbol of the Divine Feminine! *** Мистичната Роза - символ на Божествената Женственост!



Shades of mint, beige, white and yellow roses on the noble grey base.
These colors I achieved by natural dyeing of wool.
This a slow and labor intensive process that requires firstly collecting natural materials, then getting dye extract. After that, it comes dyeing, drying the wool and finally the felting. The main color is light grey, prepared from extracts of ailanthus, the other colors are obtained from onion, walnut, calendula, lavender and more.
***
Резеда, бежово, бяло и жълто върху една благородна сива основа.
Тези цветове на вълната съм получила чрез естествени багрила.
Това се случва чрез бавен и отнемащ много труд и време процес, който започва със събиране на растения, извличане на багрилото. После идва багрене, сушене на вълната и накрая плъстене.
Основният цвят е светло сив, постигнат от листа и клони на айлант, другите цветове са получени от люспи на лук, лешник, невен, лавандула и други.



Original and unique, stylish and feminine long narrow ruffle scarf. Can be worn as a belt too.

The length is 73 inches (186 cm), width: 5 inches (13 cm).

It is completely handmade of fine merino wool 18-20 microns, hand dyed!

***
Оригинален, стилен и женствен дълъг тесен шал с къдри. Може да се носи и като колан.
Дължината е 186 см, ширината - 13 см.
Той е изцяло ръчно изработен и обагрен!




The scarf could be combined with the brooch made of the same wool and listed here:
http://www.etsy.com/listing/202402424/grey-petunia-felted-flower-brooch-pin

Шалът може да се комбинира с тази брошка.




More pictures of the scarf and different ways of wearing are shown here: http://picasaweb.google.com/107894357331168065106/SCARVESGARMENTS

Още снимки може да разгледате в посочения по-горе албум.


Care:
The wool has self-cleaning ability, goes dirty very difficult and does not retain body odors. Because of that there is no need of often washing or cleaning.
When it is need, delicate wash only by hand with cold water using mild detergent suitable for wool or hair shampoo. You can even wash it under running sink of cold or lukewarm water with liquid soap.
Do not change the water temperature when you rinse out the soap.
Please do not twist or bend!
Carefully absorb excess water with a cotton towel and after you did this, the wool will be almost dry. Let dry completely free on air.
Please, do not dry in a dryer!

More detailed information about cleaning and washing the wool clothes and accessories you can see in my article: http://svetlanaarts.blogspot.com/2013/02/how-to-wash-our-clothes-and-accessories.html

Поддръжка:
Вълната има самоочистващи способности, замърсява се много трудно и не задържа телесни миризми. Затова няма нужда от често пране и почистване.
Когато е нужно, перете само на ръка със студена (леко хладка вода) и препарат, подходящ за пране на вълна, шампоан или течен сапун. Можете да изперете шала дори под течаща вода.
Не сменяйте водата при плакнене!
Изплакнете много добре препарата, може дори да изплакнете във вода с разтворени в нея 1-2 лъжица оцет за неутрализиране на сапуна.
Моля, не извивайте!
Сушете на сянка. Не използвайте сушилня!



You can buy tis scarf in my Etsy shop LanAArt: http://www.etsy.com/listing/210409568/autumn-felted-belt-or-long-scarf-with
***
Ако живеете в България, може да закупите шала лично от мен с голяма отстъпка и заплащане в брой, по банков път или с наложен платеж.


Svetlana Kostova - LAnAArt

вторник, 8 септември 2015 г.

Направи си плъстена картина, пано, лице на декоративна възглавница или малко килимче. ТВОРЧЕСКА ФИЛЦ РАБОТИЛНИЦА.

Тази филц работилница е една от най-вълнуващите, защото показва Твореца у всеки един човек. Тя често разбужда заспалия или потиснат дух на съзидание и винаги има отключващ и вдъхновяващ ефект за всеки в ежедневния му живот! 

Трепетът на творчеството не може да се замени с нищо друго! 

А вълната е благодатна материя, когато подходите към нея с любов и без притеснение. 

И вашето произведение винаги е уникално, защото такава е природата на взаимодействието на вълната с вашата енергия в процеса на творенето чрез плъстене.

Освен творческата страна, това занимание има за цел да научи участниците на чисто занаятчийски умения, които обобщени накратко са следните:


1) Работа по предварително създаден проект - собствен или чужд. 

Тази работа има своите специфики и е различна от свободното творене и арт терапията!

Необходимо е да сте предварително подготвени с проект върху картон или лист хартия с размери не по-малки от 30-40 см и не по-големи от 60-70 см.

По-добре е да бъде плоскостно-декоративен, отколкото със сложен живописен рисунък. Може да използвате също така модели и шаблони от интернет, списания и др.

2) Рисуване с вълна. Съчетаване на цветна вълна чрез плоскостно декоративно негативно редене и живописно позитивно рисуване с вълна;

3) Усвояване на умения за плъстене на вълна с по-голям размер.

Уменията, които ще добиете на тази работилница, могат да ви послужат не само за създаване на пана, но и на възглавници, чанти, шалове, дрехи, килими, декорация. Ще ви споделя и моя опит, и тънкости.

4) Работа с различни типове вълна като къделя и лента.

5) И не на последно място - материалите са включени в цената!

Списъкът може да продължи и още, но най-важна е радостта, че в обозримо време изпод ръцете ви е излязло творение! Това материализиране и до днес предизвиква у мен трепет и възторг!

За да участвате в тази работилница, е за предпочитане да имате известен практически опит в плъстенето на вълна, макар че ако нямате, ще се справим заедно, но може да ви е трудно.

Ден: 20 септември 2015, неделя, София
 Време на провеждане: от 10 до 15  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.
Материалите са включени в цената.

 За записване и потвърждаване:
Тел. 0887 99 31 66, 0878 99 38 66

Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително чрез PayPal или по банков път, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.


Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!


Носете си непременно две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да приберете творенията си у дома.

Имайте предвид, че обикновено времето на работилницата за създаване на подобно пано не е достатъчно за окончателното му завършване и може да се наложи да направите това у дома.




Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или в празнични дни. 

Примерната програма на основния курс по филц (курсът за начинаещи) е показана в тази страница на блога ми: http://felt-filz-culture.blogspot.bg/p/blog-page.html , програмата на курса за напреднали тук: http://felt-filz-culture.blogspot.bg/p/blog-page_21.html .
Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да намерите на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:


Може да станете член на блога ми и да получавате редовни известия за всяка публикация.

Светлана Костова - ЛАнААрт

неделя, 6 септември 2015 г.

ПЪРВИ СТЪПКИ В ПЛЪСТЕНЕТО НА ВЪЛНА. КУРС ПО ФИЛЦ


Новата учебна година започва! :) 

Време е за ново начало и нови занимания!
Време е да направите неща, които отдавна искате и които отдавна отлагате!

Ако сред тях е онова артистично занимание, изкуство и занаят, наречено плъстене на вълна, познато още като филц, то може да си подарите време, за да изживеете удоволствието да създавате с ръцете си!



Що е то ПЛЪСТ, ФИЛЦ или ФЕЛТ? може да научите в статията ми посветена на тази тема: http://svetlanaarts.blogspot.com/2013/10/blog-post.html, а в ателието ми ще се запознаете с различни начини и техники на плъстене на вълна.

Първият урок е предназначен не само за начинаещи, но и за всички, които сами се учат и имат желание да систематизират знанията си, както и за тези, които не са удовлетворени от резултата и осъзнават, че някъде нещо им убягва.

Този основен урок отговаря на много ваши въпроси, дава липсващата информация за всичко, което сте искали да попитате и не е имало кого. 

Заставам зад онова, което преподавам с дългогодишния си практически опит и преподавателска дейност!

Това е един дълъг и много наситен с информация и практика урок, в който 5-те часа са недостатъчни да обхванат и най-важните неща, които трябва да знаете!




1. Теоритична част: 
Ще говорим за вълната - основният материал, от който се създават плъстените (филцовите) изделия:
  • Знаете ли, какви видове вълна има? Каква вълна ще ви трябва за проекта ви?
  • Откъде да си я купите? В какъв диапазон е цената й?
  • Как се работи с различните видове вълна? 
  • Какво можете и какво не бива да правите, когато плъстите?
  • Какво ви подвежда и какво ви помага от циркулиращата информация и видео материли в мрежата?
  • Кое изделие от вълна всъщност може да наричаме филц или както е българското му наимнование - плъст. Защото освен красиво, то трябва да е и добре заплъстено, и качествено!
2. Практическа част:
За усвояването на техниката „плъстене“ или "мокър филц" от два различни типа вълна - къделя, наричана още "дарашка вълна" и лента ("топс") -  се изработват последователно 2 малки парчета плат, т.нар. „нетъкан текстил“. Този плат може да бъде използван като заготовка за изработка на много други изделия за в бъдеще.

3. Накрая, за "десерт", изработваме цвете, приличащо на петуния:







Ден: 19 септември 2015, събота
 Време на провеждане: от 11 до 16  часа.
Времетраене: 5 часа.
Цена: 50 лв.
Материалите са включени в цената.

 Място на провеждане: София
За записване и потвърждаване: 0887 99 31 66, 0878 99 38 66

Таксата за участие може да заплатите по избор в брой или с дебитна или кредитна карта на POS терминал на място.
Може да заплатите и предварително чрез PayPal или по банков път, като се свържете с мен, за да Ви дам данните за сметката и да Ви издам фактура.

Моля, потвърждавайте предварително присъствието си или при невъзможност да дойдете, се обаждайте по телефона!


Носете си непременно две памучни хавлиени кърпи и някакво пликче, за да приберете творенията си у дома.




Курсът по филц се провежда в събота и/ или неделя, като всеки път темата е различна и се изучават разнообразни техники и тяхното приложение.

При наличие на желаещи и след предварително уточняване на деня и часа провеждам и индивидуални занимания в дните на работната седмица или през почивните дни. 

Примерната програма на основния курс по филц (курсът за начинаещи) е показана в тази страница на блога ми: http://felt-filz-culture.blogspot.bg/p/blog-page.html , програмата на курса за напреднали тук: http://felt-filz-culture.blogspot.bg/p/blog-page_21.html .

Редът на заниманията може да търпи известна промяна в зависимост от нивото и желанието на участниците, но трябва да се спазва определена последователност в зависимост от сложността на усвояваните умения.



Информация за заниманията на курсовете по филц (фелт, плъст, нетъкан текстил от вълна), които провеждам за начинаещи и напреднали, може да намерите на страниците на блога ми и редовните публикации в профилите ми в фейсбук, туитър и Гугъл+, където може да откриете и моите цветни фантазии, сътворени от вълна:

Може да станете член на блога ми и да получавате редовни известия за всяка публикация.


Светлана Костова - ЛАнААрт
http://felt-filz-culture.blogspot.bg/